Az informatikai rendszerüzemeltetés kulcsfontosságú szerepet játszik a modern vállalati környezetben. Az ügyvezetőknek azonban nem mindig van mélyebb szaktudása az informatikai területeken, ezesetben így az informatikai üzemeltetés hatékonyságát sem tudja pontosan mérni.

A hatékony informatikai üzemeltetés nem csak abból áll, hogy zavartalanul működik minden informatikai eszköz és program. Az, aki nem ismer egy szakmai területet mélyebben az fejleszteni, optimalizálni és mérni sem tudja azt. Ha nagyjából zavartalan a működés, az informatikai problémák meg vannak oldva (vagy meg vannak elfogadhatóan magyarázva), az IT beszerzés is működik, valamint a felmerülő informatikai kérdésekre elfogadható válaszokat kap az ügyfél, akkor általában elégedett is a szolgáltatással.

Szerintünk azonban egy cégvezetőnek meg is kell bizonyosodnia az informatika hatékony működéséről, az IT biztonsági szint mértékéről, a biztonsági mentések működéséről és a vállalati fejlődést elősegítő új informatikai lehetőségekről, függetlenül az informatikus tudásszintjétől és állításaitól.

Az első lépésként ki kell alakítani egy nyitott és rendszeres kommunikációs csatornát a rendszergazdával. A sikeres együttműködés alapja a kölcsönös megértés és az információáramlás. Az ügyvezetőnek fel kell tennie azokat a kérdéseket, amelyek segítik az informatikai területek átlátását. Elengedhetetlen ezért, hogy legalább alapvető szinten megértse a vezető az informatikai rendszerüzemeltetés folyamatait.

Az első és egyik legfontosabb lépés az, hogy tisztázni kell a kommunikációt a rendszergazdával. Az ügyvezetőnek tisztában kell lennie a rendszergazda szolgáltatások körébe milyen feladatok ellátása tartozik bele. Fontos, hogy meghatározzák azokat a konkrét feladatokat és felelősségeket, amelyekért a rendszergazda felelős, és vázolják fel azokat a követelményeket, amelyeket a vállalat elvár tőlük.

Képzés és tájékoztatás 

Bár az ügyvezetőnek nincs informatikai szakértelme, fontos, hogy legalább minimális ismerettel rendelkezzen az alapvető informatikai fogalmakról és folyamatokról.  A rendszergazda által nyújtott rövid, áttekinthető képzések és rendszeres tájékoztatások segíthetnek az ügyvezetőnek abban, hogy jobban megértse a rendszer működését, és hatékonyan kommunikáljon a rendszergazdával. A rendszergazda munkájának hatékony ellenőrzése érdekében rendszeres időközönkénti jelentések és teljesítményértékelések bevezetése javasolt. Ezek a jelentések tartalmazhatnak olyan mutatókat, mint a rendszeres frissítések száma, a biztonsági intézkedések hatékonysága, a rendszer teljesítménye stb. Az ügyvezető így könnyen nyomon követheti a rendszergazda által végzett munka eredményeit.

Megfelelőség és biztonság ellenőrzése

Az ügyvezetőnek kiemelt figyelmet kell fordítania a rendszer biztonságára és megfelelőségére. Az informatikai rendszerek számos kockázattal járnak, és a rendszergazda feladata, hogy ezeket minimalizálja. Az informatikai üzemeltetés folyamatairól és szabályairól, ezért a rendszergazdának dokumentációt és nyilvántartást kell vezetnie, melyben ellenőrizhető a teljes IT folyamat, belső szabályozások, biztonsági intézkedések menete, eszköz leltár és egyéb folyamatok. Az ügyvezetőnek rendszeresen kell ellenőriznie a biztonsági intézkedéseket, a mentési folyamatokat és a rendszer megfelelőségét a jogszabályokkal. Természetesen, mivel ez így összességében már nagy feladat, ami egy ügyvezetőtől időhiány miatt nem várható sokszor el, ezét érdemes alkalmanként külső szakértőt bevonni, aki pontos visszajelzést tud adni a cég informatikai naprakészségéről és szintjéről.

Külső ellenőrzés és audit

Egy független külső informatikai cég bevonása, aki informatikai üzemeltetés területén tevékenykedik a rendszer ellenőrzésébe és auditálásába is segíthet az objektív értékelés elérésében. Az ilyen auditok felmérik a rendszerbiztonságot, a biztonsági mentés hatékonyságát, a teljesítményt és az esetleges fejlesztési lehetőségeket. Az ügyvezető ezáltal olyan információkat kap, amelyek segíthetnek a rendszergazda munkájának hatékonyabb ellenőrzésében. Az auditok során szakemberek áttekintik a rendszer konfigurációját, az alkalmazott biztonsági intézkedéseket és az esetleges sebezhetőségeket.

Az informatikai üzemeltetés megvizsgálása külsős szakértővel lehetőséget ad az ügyvezetőnek arra, hogy nyomon kövesse, hogy a rendszergazda naprakész tudását és a cég informatikai biztonság szintjét is. Az átvizsgálás során felmerülő eredmények alapján lehetőség van konkrét fejlesztési irányokat meghatározni, és támogatást nyújtani a rendszergazda számára az esetleges hiányosságok kijavításában. A külső ellenőrzés nemcsak bizalmat erősít a vállalat és a rendszergazda között, hanem hozzájárul a folyamatos fejlődéshez és a rendszerbiztonság növeléséhez. Ezáltal a cégvezető is biztos lehet abban, hogy a vállalati informatikai rendszer megfelel a legmagasabb szakmai és biztonsági sztenderdeknek. A rendszergazda tevékenységének valós idejű monitorozása lehetővé teszi az ügyvezető számára, hogy azonnal észlelje az esetleges problémákat vagy rendellenességeket.

Az informatikai rendszerek hatékony működése elengedhetetlen a modern vállalkozások számára. Bár az ügyvezetőknek nem szükségszerűen kell érteniük az informatikához, fontos, hogy hatékonyan tudják ellenőrizni a rendszergazda munkáját. Ha Ön nem ért rendszergazda szinten az informatikához, viszont kedvet kapott ahhoz, hogy külső szakértővel átvizsgálja cége informatikai működését és állapotát, akkor keressen minket és segítünk ebben a folyamatban.

További szolgáltatások: informatikai rendszerüzemeltetés, rendszergazda szolgáltatás, szerver üzemeltetés, biztonsági mentés.